Op zoek naar de Zapatista’s in San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal de las Casas is een van de leukste plaatsjes van Mexico. Het kleurrijke stadje op 2.200 meter hoogte is een stukje koeler dan de meeste andere plekken in Mexico, maar dat is juist wel aangenaam. Het is een heerlijke plaats om lekker te winkelen op een van de vele markten, een drankje te doen in een van de leuke restaurantjes en koffietentjes en te genieten van mooie kerken en andere bezienswaardigheden.

Het plaatsje, dat ook bekend staat vanwege haar roerige geschiedenis, is de thuisbasis van de Zapatista-beweging in Mexico. De Zapatistas streven met hun verzet naar een autonomie van de lokale bevolking in het gebied en ze verzetten zich tegen neoliberale globalisering. Wanneer je door het plaatsje wandelt zie je af en toe posters of afdrukken van de beweging en in sommige winkeltjes kun je revolutionaire spullen kopen. 

San Cristobal de las Casas.jpg

We starten op het centrale plein van de stad, de Plaza 31 Marzo of Zocalo en wandelen vanaf daar naar de gele en rode kathedraal van San Cristobal De kerk is gewijd aan de beschermheilige van de stad, Sint Cristoffel. Er lopen veel locals in felgekleurde kleding met kinderen op hun rug, die geknoopte armbandjes, bloemen en geborduurde blouses verkopen. Een groep panfluitspelers, gaat helemaal los in een hoek van het plein. Hier voel je je helemaal in Midden-Amerika. Via de lange, levendige en gezellige winkelstraat, de Real de Guadalupe, lopen we naar de berg aan de andere kant van de stad op, de Cerro de Guadalupe. Na de beklimming van 97 traptreden, kun je de mooie wit-gele kerk van Gaudalupe bezoeken. Vanaf het pleintje voor de kerk heb je een spectaculair uitzicht op de stad.Een ander hoogtepunt van San Cristobal is de Templo de Santa Domingo, een prachtige Dominicaanse barokke kerk met een rijkversierde gevel. Het is een van de mooiste gevels van Mexico. Tegenover de kerk ligt een leuke maya-markt. Hier kun je fantastische souvenirs scoren.

San Cristobal de las Casas 2

Na al het shoppen en sightseeing heb je wel een lekker drankje verdiend. Gelukkig heb je aan de grote winkelstraat van de stad meer dan genoeg opties om een drankje te drinken, lekker te eten en mensen te kijken. San Cristobal is een heerlijke plaats en er is bovendien genoeg te doen in de omgeving. Aanrader dus.

One Comment Add yours

Leave a comment