Als Indiana Jones tussen de tempels van Palenque

Verscholen in het oerwoud van Mexico, ligt een prachtig tempelcomplex waar van 100 n. Chr. tot 740 n. Chr. de Maya’s leefden. De oude stad, die in de klassieke tijd Lakamha (Groot Water) werd genoemd, is grotendeels overwoekerd door het snelgroeiende oerwoud. Een bezoek aan dit complex, roept al snel associaties op met archeologen, ontdekkingsreizigers en Indiana Jones. 

Bekijk de verschillende tempels en klim de steile trappen naar boven. Het graf van Pakal de Grote, de Templo de las Inscriptiones, is het belangrijkste en het grootste mausoleum dat ooit in Amerika gevonden is. Pakal de Grote, de grootste heerser van Palenque, regeerde van 615 tot 683 n. Chr. In de in Palenque gevonden hiëroglyfen, wordt er steeds aan hem gerefereerd als een zon en een schild. De man is volgens de afgebeelde verhalen wel tachtig jaar oud geworden. Het mausoleum is ongeveer 25 meter hoog en bestaat uit negen niveaus. De pilaren van de tempel  zijn versierd met reliëfs van stucwerk en in de tempel bevinden zich de twee langste inscripties ooit gemaakt door de Maya. In 1952 werd het mausoleum in de tempel ontdekt door de archeoloog Alberto Ruiz Lhuiller. Hij ligt tegenover de tempel begraven. Het is werkelijk een prachtig gebouw en steekt fel af tegen het oerwoud erachter.

Palenque

Het paleis van Pakal de Grote ligt tegenover zijn mausoleum en heeft zelfs riolering en toiletten. In de oudste te bezoeken tempel is een begraafplaats gevonden met wel 700 stukjes jade groensteen. Die kun je helaas niet bezoeken, omdat alle gebouwen van Palenque vroeger rood waren geverfd, ook van binnen. Dat rood werd bereikt door een hoog gehalte kwik en dat is dan weer niet zo fijn voor de rest van je vakantie. Ook het bezoeken waard is de Grupo de la Cruces. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op het hele voor zover opgegraven complex. Het is een zeer indrukwekkend gezicht. Zeker als je je bedenkt dat slechts twee procent van het complex is opgegraven. Ook bijzonder om je te realiseren dat de Maya indertijd geen lastdieren hadden en zij alle stenen dus zelf naar de bouwplaats hebben gesleept. 

Wij verbleven in Palenque in een jungle cabin in El Panchan. Niet de meest schone kamers, maar wel een leuke ervaring om zo in de jungle te slapen. ‘s Ochtends wordt je gewekt door de howler monkeys. Wees voorbereid, want het geluid van de Mexicaanse brulaap is het beste te omschrijven als het geluid van een vrachtwagen met een paar kuub grind, die vlak naast je bed plots moet remmen voor een Mexicaanse drempel. 

Je bereikt de opgravingen van Palenque met een busje of een taxi vanuit het nabijgelegen stadje. Een toegangskaartje voor de opgravingen in Palenque kost 70 peso’s. Het is verstandig om de opgravingen zo vroeg mogelijk te bezoeken. 

Leave a comment