Als een Sultan: op bezoek in het Bahia Paleis

De naam van het in de oude binnenstad van Marrakech gelegen Bahia Paleis betekent ‘schittering’. Het paleis werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en bestaat uit meerdere gebouwen, talrijke gangetjes en poorten en sprookjesachtige tuinen en binnenplaatsen.

Het Bahia paleis heeft een oppervlakte van ruim 8.000 vierkante meter en ligt midden in de medina van Marrakech. Het paleis werd in 1860 gebouwd door de grootvizier Si Moussa en werd later in 1894 uitgebreid versierd door de als slaaf geboren grootvizier Bou Ahmed. Je komt het paleis binnen via de kleine ryad (binnenplaats) met omringende tuinen. De plafonds van de 150 kamers zijn prachtig en kleurrijk versierd met als hoogtepunt de Erekamer. Ook de vloeren zijn rijk versierd met Marokkaanse mozaïeken.

IMG_5279

Het harem voor de vier vrouwen en 24 concubines van Bou Ahmed is misschien nog wel mooier met de zijden wandkleden, de vele gekleurde ruiten en de binnenplaatsen van wit marmer. Het was niet voor niks dat de Franse kolonisten hier in 1911 het protectoraat van de resident-generaal vestigden.

Een bezoek aan het Bahia Paleis duurt zo’n twee uur en kost ongeveer 70 dirham (ca. 6,50 euro).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s