Een Javaanse love story: de tempels van Prambanan

Zwart beregende tempels in de vorm van enorme dennenappels steken fel af tegen de oranje lucht van de ondergaande zon. De zevende eeuwse tempels van Prambanan bij Yoygyakarta in Indonesië zijn misschien wel mooier dan hun bekendere grote broer: de Borobudur. In de zevende eeuw huwden de boeddhistische prinses Pramodhavardhani uit het zuiden van Java met de Hindoeïstische koning Rakai Pikatan uit het noorden van Java. het tempelcomplex werd zeer waarschijnlijk gebouwd ter ere van dit koninklijke huwelijk.  

Korte tijd nadat het tempelcomplex was afgebouwd, werd het verlaten en begon het te vervallen. De vele aardbevingen en het klimaat hebben de tempels weinig goed gedaan. Een groot deel van de tempels is ingestort en is niet meer dan een hoop stenen. Sinds 1918 worden de tempels echter al gerestaureerd. De regel is dat een tempel pas wordt herbouwd als tenminste 75% van de originele stenen zijn teruggevonden.

Prambanan.jpg

De bekendste en grootste tempel, de Candi Lara Jonggrang, bestond oorspronkelijk uit 240 tempels. Nu staan er nog maar zes, waarvan de belangrijkste zijn gewijd aan Shiva, Brahma en Vishnu. De grootste van de zes, de tempel van Shiva, is 47 meter hoog. Op de reliëfs zie je diverse scènes uit de Ramayana, een van de belangrijkste boeken uit het hindoeïsme dat werd geschreven door de zoon van Shiva, de olifantengod Ganesh. In 2006 is Prambanan ernstig beschadigd geraakt door een aardbeving. Ter nagedachtenis aan die aardbeving is een van de toppen van de tempels ernaast blijven liggen.

Een andere grote tempel op het complex is de boeddhistische Candi Sewu tempel. Deze tempel bestaande uit vele kleine tempels en ligt grotendeels in puin. Al zijn de centrale tempels heropgebouwd na de aardbeving in 2006. Tijdens ons bezoek aan het tempelcomplex regende het superhard, zodat wij helaas geen prachtige zonsondergangfoto’s konden maken. Jammer de bammer… of eigenlijk jammer de Prambananner… Desondanks was het tempelcomplex nog steeds prachtig om te zien. Het ligt in een prachtig groen park waar je heerlijk kunt rondwandelen tussen de tempels.

Prambanan2

Prambanan ligt zo’n 18 kilometer buiten Yogyakarta op het eiland Java. Wij gingen erheen met de bus . De busrit duurt ongeveer drie kwartier tot een uur en kost zo’n 4.000 roepiah (0,25 euro). De meeste mensen bezoeken de Hindoeïstische tempels rond zonsondergang, omdat de zwarte tempelgebouwen dan zwart afsteken tegen de oranje lucht. Een prachtig gezicht. Een bezoek aan Prambanan duurt zo’n 2 tot 3 uur. Kaartjes kosten 362.500 roepiah (22 euro). Een gecombineerde ticket voor Prambanan en Borobudur kost 580.000 roepiah (36 euro).

 

Leave a comment